
NSZ is verheugd dat de commissie Sociale Zaken van De Kamer heeft ingestemd met een verhoging van het jaarlijkse plafond voor studentenwerk naar 650 uur. “Voor veel ondernemers zijn werkzoekenden een manier om het nijpende personeelstekort tegen redelijke kosten op te vangen.” Volgens een enquête van NSZ zijn werkgevers over het algemeen tevreden over hun jobstudenten.
Dinsdag nam de commissie Sociale Zaken van De Kamer een verhoging van de maximaal toegestane jaarlijkse werkuren voor studenten aan. “Deze verhoging naar 650 uur is heel goed nieuws”, reageert NSZ tevreden. “Ook al hadden we, zoals we in ons memorandum eisten, liever 750 uur gehad. Maar het is nog steeds een heel goede stap voorwaarts, want we komen van 475 uur.”
Deze verhoging van het plafond was ook een eis van de werkgevers zelf, zo blijkt ook uit een eerdere enquête van NSZ. “Meer dan 6 op de 10 vonden de 475 uur (zeer) ontoereikend. Werkgevers hebben te maken met een acuut tekort aan arbeidskrachten dat blijft verergeren.”
“Dit lijkt niet het geval te zijn voor de studenten. Ook al is er ook hier een zekere 'war for talent', willen veel studenten werken. De meeste werkgevers hebben geen problemen om werkzoekende studenten te vinden.
De tevredenheid van werkgevers over jobstudenten is een ander belangrijk punt om te onderstrepen. “Bijna 85% van de ondervraagde werkgevers was (zeer) positief over het werk van de jobstudenten. Het is dus niet verwonderlijk dat ze van hen gebruik willen blijven maken, of zelfs dit soort contracten binnen hun bedrijf willen ontwikkelen.”
Tot slot zijn studentenjobs, net als de flexi-jobs die de regering van Arizona verder gaat uitrollen, een belangrijk antwoord op de vraag van werkgevers naar meer flexibiliteit tegen een redelijke prijs. “We mogen niet vergeten dat de lonen sinds de energiecrisis omhoog zijn geschoten. Voor veel werkgevers is het erg moeilijk geworden om vaste contracten te gebruiken, gelet op de kost die daarmee gepaard gaat.”