Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

NSZ-voorspelling komt uit: aantal ‘eendagszieken’ explodeert

NSZ-voorspelling komt uit: aantal ‘eendagszieken’ explodeert

NSZ had het voorspeld en de cijfers van een Securex-enquête bevestigen het: het aantal ‘eendagsdagzieken’ is sterk gestegen sinds het einde van de verplichting om een doktersbriefje voor te leggen voor een dag afwezigheid. Dit bevestigt de eis van NSZ om deze maatregel niet uit te breiden naar kmo's. Hoewel de overgrote meerderheid van de werknemers correct zal blijven handelen, is het een feit dat het afschaffen van medische attesten de deur openzet voor misbruik.  “De werkgever moet bij ziekte het gegarandeerde loon uitbetalen, dus is het niet meer dan normaal dat de werknemer daar een objectief bewijs van zijn ziekte tegenover stelt.” Als deze verplichting wordt afgeschaft, vraagt NSZ om de “herinvoering van de carensdag als tegenprestatie. Daarnaast stelt NSZ dat mocht het doel van deze maatregel zijn om tijd vrij te maken voor huisartsen, dit enkel kan bereikt worden als de overheid er voor zorgt dat de administratieve lasten van de huisartsen drastisch worden verlaagt.” 

Cijfers die HR-dienstverlener Securex dit weekend in de pers publiceerde, bevestigen nog eens wat NSZ al twee jaar voorspelt: het einde van de verplichting om drie keer per jaar een medisch attest voor te leggen voor afwezigheden van minder dan drie dagen vanaf november ‘22, heeft effectief geleid tot een explosie van kortstondige afwezigheden. “Vandaag is deze maatregel niet van toepassing op kmo's, maar deze cijfers bevestigen de eis van NSZ: er is geen sprake van om de maatregel uit te breiden naar kmo's, en nog minder om hem te verhogen naar drie keer drie dagen!”

“Ziekteverzuim is een plaag, vooral voor kleine bedrijven. Voor een kmo betekent elke afwezige werknemer een reorganisatie van het werk”, benadrukt Cedric Tack, woordvoerder van NSZ. “Met andere woorden, de werkgever moet snel een oplossing vinden voor het onafgewerkte werk. Elke afwezigheid komt ongelegen en is duur, omdat de werkgever de zieke moet blijven betalen. Wie echt ziek is, verdient alle steun die hij kan krijgen. Maar niet wie wil herstellen van 'uitspattingen' of gewoon een paar dagen vrij neemt onder het mom van ziekte. Dat zet de deur open voor allerlei vormen van misbruik.”  

“Sinds de invoering van deze wet sturen de betrokken werkgevers meer controleartsen erop uit om te controleren of de ziekte echt is, om het risico op misbruik in te perken. Kmo's hebben echter vaak niet de financiële middelen of de tijd om dit te doen. Voor hen blijft het doktersbriefje dus het bewijs dat ze nodig hebben. Thuisblijven zonder je te moeten verantwoorden met een medisch attest is een zeer gevaarlijke boodschap, zegt de zelfstandigenorganisatie. “Werkgevers betalen hun werknemers hun gegarandeerde loon voor de eerste maand van ziekte. “In ruil daarvoor is het volkomen normaal dat de werknemer zijn ziekte objectief bewijst door middel van een medisch attest.”   

“De boodschap aan de toekomstige regering is duidelijk: er kan geen sprake van zijn dat deze afschaffing van de verplichting om een doktersbriefje te geven voor een afwezigheid van minder dan drie dagen wordt uitgebreid naar kmo's”, aldus NSZ. “Mocht dit toch het geval zijn, zullen we onze eis voor de terugkeer van de carensdag opnieuw op tafel leggen. De last van het verzuim wordt dus gedeeld tussen de werkgever en de werknemer. De werkgever moet het werk reorganiseren en de werknemer wordt niet gecompenseerd voor de eerste ziektedag.”

Tot slot voert NSZ nog dat als het doel is om tijd vrij te maken voor huisartsen, zou de overheid beter ervoor zorgen dat enorme administratieve last van de huisartsen drastisch wordt verminderd. “Dat zou echt een stap vooruit zijn”, besluit NSZ.

deel dit