Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

NSZ dringt aan op maximale kwijtschelding terugvordering overbruggingsrecht

NSZ dringt aan op maximale kwijtschelding terugvordering overbruggingsrecht

Door een uitspraak van het Grondwettelijk Hof dreigen ruim tienduizend zelfstandigen plots duizenden euro’s aan coronasteun te moeten terugbetalen. “Dit leidt tot ongerustheid en verwarring bij veel zelfstandigen. NSZ vraagt dan ook maximale kwijtschelding van deze dossiers. Als er fouten zijn gemaakt in het systeem waardoor de steun onterecht werd uitbetaald, moet dit erkend worden en moeten de nodige maatregelen getroffen worden”, reageert NSZ.

Tijdens de coronapandemie konden ondernemers die getroffen werden door verplichte sluitingen of te ­maken kregen met een grote omzetdaling een beroep doen op steun van de federale overheid, het zogenaamde crisisoverbruggingsrecht. Wie een of meerdere kinderen ten laste had, kon een hoger bedrag krijgen. Een van de voorwaarden was dat het kind via de zelfstandige bij het ziekenfonds was ingeschreven. Dat leidt nu tot problemen, waardoor tienduizenden zelfstandigen een deel van hun steun moeten terugbetalen.

NSZ volgt de situatie rond de terugvordering van coronasteun bij zelfstandigen nauwlettend. NSZ erkent het belang van een correcte toepassing van de steunmaatregelen, maar benadrukt tegelijkertijd de noodzaak van duidelijkheid, transparantie en rechtvaardigheid. “We krijgen signalen dat er nog veel onduidelijkheid bestaat over het waarom van de terugbetaling en de te volgen procedure. Dit leidt tot ongerustheid en verwarring bij veel zelfstandigen”, aldus Cedric Tack, woordvoerder van NSZ.

De overheid moet duidelijk communiceren over de redenen voor de terugvordering en de criteria die worden gehanteerd. “Elke situatie moet individueel beoordeeld worden, rekening houdend met de specifieke omstandigheden van de zelfstandige. Er moet rekening gehouden worden met de financiële draagkracht van de zelfstandigen en er moeten -naast kwijtschelding- ook flexibele afbetalingsplannen mogelijk zijn. NSZ ijvert voor een zo lang mogelijke terugbetalingstermijn, zodat zelfstandigen niet in financiële problemen komen.”

“NSZ vraagt het RSVZ even nauwgezet als in het verleden alle aanvragen tot kwijtschelding of afbetaling  te onderzoeken en te beoordelen. Als er fouten zijn gemaakt in het systeem waardoor de steun onterecht is uitbetaald, moet dit erkend worden en moeten de nodige maatregelen getroffen worden. Veel zelfstandigen hebben in moeilijke tijden te goeder trouw gehandeld. Het is essentieel dat de overheid een rechtvaardige en evenwichtige aanpak hanteert en dat zelfstandigen niet onnodig in de problemen worden gebracht.”

deel dit