Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

Black Friday wordt Black November: een grondige controle door de Economische Inspectie is essentieel!

Black Friday wordt Black November: een grondige controle door de Economische Inspectie is essentieel!

NSZ is bezorgd met Black Friday en de vele kortingen in het vooruitzicht. We roepen de Economische Inspectie op om ervoor te zorgen dat de online platformen de Belgische economische wetgeving naleven. “Promoties zijn systematisch, maar zijn ze echt legaal? Het is te gemakkelijk om alleen 'kleine' zelfstandige fysieke winkels aan te vallen. NSZ wijst er ook op dat de meeste zelfstandige winkeliers die deelnemen aan Black Friday dit met tegenzin doen, uit angst voor de concurrentie.

Met nog zo'n tien dagen te gaan tot Black Friday en de vele kortingen van allerlei aard, maakt NSZ zich zorgen over het fenomeen. “Moeten we het nog steeds over Black Friday hebben of moeten we Black Week of zelfs Black Month/November zeggen als we alle reclame zien die we sinds het begin van de maand op ons afgevuurd krijgen? “Te veel kortingen doodt kortingen. Hoe verwacht je dat 'kleine' zelfstandige winkeliers dit kunnen pareren? Ze hebben niet dezelfde brede financiële slagkracht als de grote ketens of online platformen.”

NSZ wijst er ook op dat uit verschillende enquêtes bij haar leden is gebleken dat een meerderheid van de zelfstandigen niet meedoet aan Black Friday. “En zelfs dan doen veel van degenen die meedoen dat met tegenzin, omdat ze bang zijn dat hun klanten naar de concurrentie zullen stappen.”

NSZ is vooral bezorgd over de manier waarop online platformen worden behandeld als het gaat om promoties. “Wat stellen we vast? Constant kortingen! Ze adverteren het hele jaar door met kortingen op praktisch hun volledige assortiment. Dit is vanuit economisch oogpunt totaal onrealistisch.”

NSZ roept de Economische Inspectie op om haar werk te doen en na te gaan of de Belgische wetgeving correct wordt nageleefd wat betreft kortingen. “Geven deze platformen de werkelijke prijs weer? Door de voortdurende promoties is het legitiem om te vragen wat de echte prijs is, de referentieprijs.” NSZ benadrukt dat de wet vereist dat de referentieprijs gedurende 30 dagen wordt weergegeven, d.w.z. de laagste prijs die van toepassing was gedurende de 30 dagen voorafgaand aan de prijsverlaging. 

“Het is te gemakkelijk om alleen 'kleine' zelfstandige detailhandelaars met een fysieke winkel aan te vallen. Natuurlijk kunnen er ook controles worden uitgevoerd op lokale winkels, maar de Economische Inspectie heeft ongetwijfeld een enorme hoeveelheid werk voor de boeg om deze platformen, met name Chinese webwinkels, te laten voelen dat ze niet boven de wet staan”, besluit NSZ.

deel dit