De Arizona-partijen hebben besloten om de eis voor een doktersbriefje bij ziekteverzuim van één dag opnieuw in te voeren. Deze maatregel keert terug na een periode van meer dan twee jaar waarin werknemers hiervoor geen doktersbriefje meer hoefden voor te leggen. NSZ juicht deze maatregel toe, maar benadrukt het tijdverlies. “Het werd tijd dat ze dit inzien.”
“We zijn blij dat Arizona inziet dat het afschaffen van de verplichting tot het voorleggen van een doktersbriefje voor één dag ziekte een verkeerde beslissing was,” aldus Cedric Tack, woordvoerder van NSZ. “Zoals we al eerder waarschuwden, leidde deze maatregel tot misbruik en legde ze een onnodige druk op werkgevers, vooral kmo’s.”
Uit cijfers van Securex bleek al vorig jaar dat het aantal korte ziekteverzuimen sterk was gestegen na de invoering van de nieuwe regel. “Dit bevestigt onze zorgen,” benadrukt Cedric Tack, woordvoerder van NSZ. “Voor kmo’s betekent elke afwezigheid een verstoring van de werkzaamheden en extra kosten. Hoewel echte ziekte uiteraard ondersteuning verdient, bood de vorige regel ruimte voor misbruik.”
De zelfstandigenorganisatie benadrukt ook het belang van een eerlijke behandeling voor zowel werkgevers als werknemers: “Werkgevers hebben het recht om ziekteverzuim te controleren, zeker wanneer ze tijdens de ziekteperiode door moeten betalen. Sinds de invoering van deze wet sturen de betrokken werkgevers meer controleartsen om de juistheid van de ziekte te controleren. Kmo's hebben vaak niet de financiële middelen of de tijd om dit te doen. Een doktersbriefje biedt hiervoor het noodzakelijke bewijs.”
NSZ stelt verder dat de oorzaken van verhoogd ziekteverzuim aangepakt moeten worden en de hoge administratieve lasten voor huisartsen. “Het probleem verplaatsen van werkgevers naar artsen is geen oplossing,” aldus Cedric Tack. “Door de administratieve taken voor artsen te verminderen, profiteren zowel werknemers als werkgevers.”
Met de herinvoering van de verplichte doktersbriefjes zet Arizona een stap in de richting van een eerlijker systeem voor zowel werkgevers als werknemers. “Als deze afschaffing van de verplichting om een doktersbriefje voor een afwezigheid van minder dan drie dagen was gehandhaafd, zou NSZ haar eis voor de terugkeer van de carensdag weer op tafel hebben gelegd. NSZ zal de situatie blijven opvolgen en zich blijven inzetten voor beleid dat een gezonde en productieve arbeidsmarkt bevordert.”