Een werknemer is te laat of niet in staat om op het werk aanwezig te zijn door een bepaald voorval. Dan rijst de vraag of er sprake is van gewaarborgd loon of volledig loon.
Om te bepalen of de werknemer daadwerkelijk recht heeft op zijn normale loon, moet worden nagegaan of aan bepaalde voorwaarden is voldaan.
In dit verband is er recht op volledig loon voor een werknemer die arbeidsgeschikt is op het moment dat hij naar het werk gaat en die, op zijn normale weg naar het werk, te laat komt of niet aankomt op het werk.
Dit recht is verworven op voorwaarde dat de vertraging of afwezigheid te wijten is aan een oorzaak die zich op weg naar het werk voordoet en buiten de controle van de werknemer ligt.
De vragen over arbeidsgeschiktheid en de mogelijkheid om op het werk te komen leveren normaal gesproken weinig problemen op. Met betrekking tot de oorzaak die onderweg naar het werk optreedt, is het noodzakelijk dat de werknemer zijn huis heeft verlaten en dat er daarna een gebeurtenis plaatsvindt. Aan deze voorwaarde wordt bijvoorbeeld niet voldaan als de werknemer niet kan werken door een vervoersstaking die al enkele dagen gepland staat. In dit geval heeft de oorzaak zich niet op weg naar het werk voorgedaan, maar ruim daarvoor.
Lees de andere Q&A's hier online in magazine via Mijn NSZ
Te onthouden:
De werknemers kan niets doen aan de vertraging of afwezigheid. De bewijslast ligt bij de werknemer. Rampzalige weersomstandigheden kunnen bijvoorbeeld een rechtvaardiging vormen die aan dit criterium voldoet. Een staking die al enkele dagen gepland staat niet.