NSZ vraagt regeringscommissaris om elektronische facturatie voor te bereiden

Categorie Algemeen
NSZ vraagt regeringscommissaris om elektronische facturatie voor te bereiden

De overheid moet dringend in voldoende informatie en begeleiding voorzien, zodat alle ondernemingen tegen begin 2026 klaar zijn voor de verplichte elektronische facturatie.

NSZ pleit binnen de raad voor de aanstelling van een regeringscommisaris e-facturatie, als 'trekker en uithangbord' van de operatie. Die kan dan in nauw overleg met de federale regering, de federale administraties, de regionale overheden en de Business Expert Group E-invoicing de nodige acties opzetten om ervoor te zorgen dat alle ondernemingen op een snelle en efficiënte wijze de overstap naar b2b e-facturatie kunnen maken.

De verplichting om elektronische facturen te gebruiken geldt vanaf 1 januari 2026 voor de  facturatie tussen ondernemingen onderling (b2b, of business-to-bussiness). Zowat alle ondernemingen vallen onder deze verplichting. Want ondernemingen die alleen particuliere klanten hebben, moeten wel e-facturen kunnen ontvangen van hun leveranciers. Dat betekent dat bij bijna alle ondernemingen - er zijn er meer dan 1,1 miljoen in België - processen en software moeten worden aangepast..

De overheid onderschat de impact van die verplichte e-facturatie. Hij is er niet tegen, maar wijst erop dat momenteel nog maar 15 procent van de ondernemingen e-facturen kan ontvangen of versturen. Willen we dat alle Belgische ondernemingen, groot en klein, tijdig klaar zijn en van de voordelen van deze omschakeling kunnen genieten, moeten alle betrokken actoren nu dringend actie ondernemen.