Het aantal werk¬nemers dat een dag ziek thuisblijft, is sinds de afschaffing van het doktersbriefje fors toegenomen.
Sinds 28 november 2022 laat een Belgische wet personeelsleden van grote bedrijven toe drie keer per jaar één dag ziek thuis te blijven zonder dat ze een medisch attest moeten voorleggen. Artsen wilden daarvan af, zodat er meer tijd is voor patiënten met grotere zorgnoden. Veel werkgevers zagen de maatregel evenwel met lede ogen tegemoet.
Klik hier voor ons persbericht over de explosie van het aantal eendagszieken
Vooral bij bedrijven vanaf 50 werknemers steeg het kort¬ verzuim. Was daar in de eerste jaarhelft van 2022 zowat 5,44 procent één dag ziek, dan ging het in het eerste halfjaar van 2024 - na de afschaffing - om 9,11 procent. Dat is een stijging met 67 procent. Bij arbeiders is de toename het meest uitgesproken. Securex, dat de cijfers van zijn sociaal secretariaat analyseerde, nuanceert de impact. De organisatie wijst erop dat het aantal werknemers die minder dan één maand ziek zijn niet opvallend is toegenomen.
"De eendagsafwezigheden doen de indirecte kosten wel stijgen, omdat ze extra administratie, reorganisatie en vervangingen vergen", zegt analiste Heidi Verlinden. Sommige bedrijven proberen daarom de drempel te verhogen door bijvoorbeeld te vragen om de hr-afdeling telefonisch in te lichten.
Huisartsenvereniging Domus Medica is er voorstander van om de regels rond de afschaffing van het ziektebriefje uit te breiden naar drie werkdagen.