Leurkaart afgeschaft, link tot 31 mei de juiste codes gratis aan uw zaak

Tags
Categorie Algemeen
Leurkaart afgeschaft, link tot 31 mei de juiste codes gratis aan uw zaak

De leurkaart, die verplicht is voor onder meer huis-aan-huisverkopers en verkopers op markten, werd vanaf 1 april afgeschaft in Vlaanderen. De afschaffing maakt deel uit van een Vlaams decreet dat de regels rond ambulante handel en kermisactiviteiten actualiseert.

Het decreet moet lokale besturen onder meer extra hefbomen geven om in te spelen op nieuwe consumententrends en nieuwe commerciële kansen op het vlak van markten en kermissen. Volgens minister van Werk Jo Brouns past de ingreep ook in de administratieve vereenvoudiging.

De leurkaart was onder meer verplicht voor deur-aan-deurverkopers. "Door een correcte inschrijving in de KBO (Kruispuntbank voor Ondernemingen, red.) volstaat evenwel een check van de KBO om te weten of die ondernemer ambulante of kermisactiviteiten kan uitoefenen", is de uitleg in het decreet.

Tot en met 31 mei gratis aanpassing  NACE-codes 

Komen uw activiteiten als ambulante handelaar of foorreiziger wel overeen met de NACE-codes in de Kruispuntbank van ondernemingen (KBO)? 

Tot en met 31 mei 2024 zijn de aanpassingen gratis wanneer u in het bezit bent van een geldige leur- of kermiskaart. Op vertoon van een geldige leur- of kermiskaart brengt een erkend ondernemingsloket dat voor uw gratis in orde. Na die datum zijn ze betalend.

Opgelet: Gooi uw machtiging niet weg! Buiten Vlaanderen kan u ze nog nodig hebben.