NSZ reageert verwonderd dat de FOD Economie nog maar één proces verbaal heeft uitgeschreven tegen de wettelijke verplichting dat je overal met cash geld moet kunnen betalen. “Inbreuken moeten veel strenger worden aangepakt. Cash blijft belangrijk en moet blijven bestaan. Cash is ook een wettelijk betaalmiddel en het gebruik ervan de facto (laten) verbieden kan nooit. Het is nodig dat dit verduidelijkt wordt met een veel strengere aanpak voor wie blijft weigeren cash te aanvaarden”, benadrukt NSZ.
“Cash blijft belangrijk als betaalmiddel. Cashbetalingen (laten) verbieden kan niet. Het is goed dat dit nu verankerd is en sinds april van dit jaar effectief van kracht is. Dit zorgt voor duidelijkheid”, onderstreept NSZ.
“Uit cijfers van september vorig jaar blijkt dat tussen 1 juli 2022 en 1 augustus 2023 bij de Economische inspectie 443 meldingen binnenkwamen voor het weigeren van cash geld. In het eerste half jaar van 2024 kreeg de FOD Economie 360 meldingen binnen van mensen die niet met cash geld konden betalen. Dit bewijst dat ook voor cashbetalingen een duidelijk wettelijk kader nodig is. Bovendien was er al een aanbeveling van de Europese Commissie om cashbetalingen te aanvaarden.”
“Cash is een zeer laagdrempelig betaalmiddel. Vooral voor een nog steeds aanzienlijk deel van de bevolking. Zoals bijvoorbeeld ouderen, die vaak nog niet mee zijn in de digitale omwenteling, is dit nog steeds de houvast om mee te betalen. Ze hebben vaak nog geen toegang tot elektronische betaalmiddelen. Het gebruik van cash vergt geen technische vaardigheden en is dus een heel goed alternatief voor digitaal betalen. Cash is trouwens een betaalmiddel dat universeel wordt aanvaard en het is altijd nuttig om wat cash geld ter beschikking te hebben. Het is vaak handiger om bepaalde kleine aankopen, bijvoorbeeld op de markt, met cash te betalen. En als de betaalkaart gestolen of geblokkeerd werd, kan men zo de tijd overbruggen tot men een nieuwe kaart krijgt”, aldus NSZ. “En vergeet niet: wanneer de betaalterminal van de handelaar defect of buiten werking is, komt contant geld goed van pas. De consument verkiest ook soms cash om privacy-redenen. Al deze redenen kunnen niet zomaar onder tafel geveegd worden! Daarom dringt NSZ aan dat de FOD Economie veel strenger optreedt tegen cash-inbreuken.”