Hogere vergoeding voor dierenartsen die controles uitvoeren voor FAVV

Categorie Algemeen
Hogere vergoeding voor dierenartsen die controles uitvoeren voor FAVV

Zelfstandige dierenartsen die de baan opgaan voor het federaal voedselagentschap FAVV, zullen daar voortaan een hogere vergoeding voor krijgen. Dat staat in een conventie - de 'Pax Veterinaria' - die werd ondertekend op het kabinet van ontslagnemend minister van Landbouw David Clarinval.

Tot 2028 zal de uurvergoeding van zelfstandige dierenartsen met 17 euro stijgen, los van de jaarlijkse indexering. Ze neemt toe van 58 naar 75 euro per uur. Tussen 2022 en 2023 was er al een verhoging met 4 euro. De stijging wordt betaald door de sector. De bedoeling is nieuwe dierenartsen aantrekken. Vandaag bedanken die al te vaak voor dergelijke opdrachten.  Een nieuw actieplan moet hun instroom ook een duw in de rug geven.

De conventie werd ondertekend door de vleesfederaties, de dierenartsenorganisaties en het FAVV. Tegenover de hogere uurvergoeding staat een engagement van de dierenartsvereniging om de continuïteit van de dienstverlening te ondersteunen, zonder verstoring voor de vleessector en het FAVV.

Aan het akkoord gingen 29 vergaderingen vooraf, verspreid over drie jaar. De laatste knopen werden doorgehakt tijdens de recente landbouwbeurs in Libramont. De conventie wordt juridisch vertaald in twee koninklijke besluiten. Op 1 januari 2025 treedt ze in werking.