Bent u verplicht om de opzegtermijn na ontslag te respecteren?

Tags
Categorie Q&A
Bent u verplicht om de opzegtermijn na ontslag te respecteren?
Als u werknemer een ontslagbrief indient, moet hij of zij een bepaalde opzegtermijn respecteren. Deze opzegtermijnen worden geteld in weken en bepaald op basis van de duur van het dienstverband van de werknemer. De opzegtermijn varieert van één tot dertien weken. Dit systeem geldt zowel voor bedienden als arbeiders.
 
Het is mogelijk dat u en uw werknemer deze opzegtermijn niet willen respecteren om redenen die te maken hebben met een slecht functionerende werkrelatie of zelfs om meer praktische redenen (uw ex-werknemer heeft bijvoorbeeld een nieuwe job gevonden en wil zo snel mogelijk beginnen). In dit geval is het mogelijk om (de voorwaarden van) deze opzegtermijn in onderling overleg te regelen. In deze overeenkomst worden de voorwaarden van de opzegging vastgelegd. Dit type beëindiging vereist geen bijzondere formaliteiten, hoewel het altijd best schriftelijk wordt vastgelegd.
 
In onderling overleg kunnen de werkgever en de werknemer op elk moment vrij beslissen om de arbeidsovereenkomst te beëindigen en de voorwaarden van de beëindiging vastleggen, met of zonder opzegtermijn of vergoeding. Beëindiging met wederzijdse toestemming niet kan afwijken van dwingende bepalingen van openbare orde of regelgeving.
 
Te onthouden : 
De opzegtermijn na ontslag kan in onderling overleg tussen de werkgever en de voormalige werknemer worden ingekort. Dit wordt best schriftelijk vastgelegd.
 
- - - 
Dit gratis artikel komt uit de editie van 7 oktober 2024 van ons magazine De Zelfstandige.
Wilt u ons magazine ontvangen en profiteren van onze andere diensten? Word nu lid!