Algemeen Boerensyndicaat stapt naar Grondwettelijk Hof tegen stikstofdecreet

Tags
Categorie Algemeen
Algemeen Boerensyndicaat stapt naar Grondwettelijk Hof tegen stikstofdecreet

Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS), beroepsfederatie aangesloten bij NSZ, stapt naar het Grondwettelijk Hof tegen het stikstofdecreet. Dat decreet werd in januari goedgekeurd door het Vlaams Parlement en bevat maatregelen om de uitstoot van stikstof sterk te verminderen. ABS heeft deze week een beroep ingediend om verschillende artikelen van het decreet te laten vernietigen.

De boeren trokken dit jaar al meermaals de straat op om te protesteren tegen het Vlaamse en Europese landbouwbeleid.

“Iedere Vlaamse landbouwer moet zich vandaag nog steeds ernstig zorgen maken over zijn of haar toekomst”, zegt voorzitter Hendrik Vandamme van ABS.  “Het is duidelijk dat de Vlaamse politici met de goedkeuring van het stikstofdecreet geen boodschap hadden aan goed bestuur, noch oor of oog hadden voor wat gevraagd wordt op het platteland. Zolang men vasthoudt aan het bewust fout interpreteren van data en de computermatige beoordeling van deposities in plaats van rekening te houden met effectieve metingen van emissies, is er geen wetenschappelijke basis om vergunningsaanvragen te beoordelen.”

Het ABS verwijst voor hun beroep terug naar de adviezen van de Raad van State over de decreettekst. Die waren kritisch, omdat de stikstofregels erin niet altijd even goed waren uitgewerkt. Zo zou het advies uit oktober 2023 het verschil in aanpak tussen landbouw en industrie “een schending van het grondwettelijk gelijkheidsprincipe” genoemd hebben.

Begin dit jaar volgde er opnieuw een kritisch advies van de Raad van State. Dat was, net als het vorige, niet mals voor de intussen aangepaste decreettekst. Toch besloten de meerderheidspartijen N-VA, Open VLD en CD&V door te zetten, en keurden ze het stikstofdecreet goed. 

Het is nu afwachten hoe het Grondwettelijk Hof omgaat met de motivering van het ABS en andere belanghebbenden tegen het Stikstofdecreet en hoe het Grondwettelijk Hof omgaat met het werk en het bijzonder scherp oordeel van de Raad van State.