Wat moet ik doen als ik last heb van cybercriminelen?
Het aantal slachtoffers van internetfraude stijgt elk jaar en de cybercriminelen worden steeds vindingrijker. De anonimiteit en verbeterde communicatiemogelijkheden van het internet spelen de fraudeurs in de kaart. In ons land is zelfs het hacken van een informaticasysteem dat niet of nauwelijks beveiligd is, strafbaar. Gegevens die inbraken mogelijk maken, verzamelen of – al dan niet tegen betaling – aanbieden, is eveneens verboden. Dit verbod dient vooral om de handel in toegangscodes en hacking tools aan banden te leggen.
U bent ongetwijfeld zelf al in aanraking gekomen met verdachte e-mails of berichtjes. Maar wat kan u doen wanneer bijvoorbeeld één van uw medewerkers een link uit een hackersmail geopend heeft? De hackers zijn binnen in uw computersysteem en blokkeren elke pc tot als u een som geld overschrijft. Wat nu?
U bent het slachtoffer geworden van ransomware: dat is een virus dat uw computers vergrendelt. Eerst en vooral moet u onmiddellijk uw internet overal uitschakelen. Koppel ook alle andere toestellen los, zoals een externe harde schijf of een USB-stick. Bekijk op www.nomoreransom. org of de sleutel voor deze ransomware beschikbaar is. Sommige versies van ransomware zijn op dit moment nog niet te verwijderen. Als dat het geval is, kan u de gegijzelde bestanden best ergens bijhouden. Sommige types ransomware kunnen immers na verloop van tijd wel verwijderd worden. Laat uw toestellen vervolgens helemaal opnieuw installeren en gebruik achteraf een back-up of reservekopie om uw gegevens terug te zetten.
Wat u zeker niet mag doen, is betalen. U heeft immers geen garantie dat u op een veilige manier uw gegevens terugkrijgt. Bovendien bestaat het risico dat het virus niet helemaal verdwenen is of dat er achterpoortjes werden
ingebouwd om u in de toekomst opnieuw te besmetten. Overweeg tot slot om een klacht in te dienen bij de politie.